Rigtig mange danskere tager kosttilskud. Faktisk viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, at cirka halvdelen af alle danskere tager mindst et tilskud.
Og netop fordi kosttilskud både herhjemme og i andre lande er blevet en fast del af manges hverdag, er markedet også boomet, og det kan være svært at skelne det ene produkt fra det andet. Men der er forskel. Og der er særligt et parameter, man bør have for øje, når man udvælger sine foretrukne tilskud.
For uanset typen af tilskud er hele pointen jo, at ingredienserne skal ind i kroppen og virke. Der er dog store variationer i produkternes optagelighed.
Der er flere led i produktionen, som kan påvirke optageligheden. Det første handler om råstofferne, som kan være mere eller mindre anvendelige i kroppen. For udvalgte mineraler vil en organisk form have en bedre optagelighed end en uorganisk – det gælder eksempelvis selen og zink – men det kan forholde sig anderledes med andre mineraler og vitaminer.
Når det ikke er så simpelt at konkludere på formen, skyldes det, at det er en kompleks proces, når næringsstoffer skal kunne omsættes i kroppen. Det kan man også se med coenzym Q10, som mange – især ældre – har glæde af. Her skal krystallerne i råvaren nedbrydes for at kunne optages. Danske Pharma Nord har en patenteret fremstillingsmetode, der her sikrer, at Q10-krystallerne kan optages af kroppen. Deres Bio-Quinone Q10 har vist sin effekt i flere studier.
Slutteligt er det i denne forbindelse værd at nævne sammensætningen af tilskud. Kroppen kan nemlig have brug for en kombination af næringsstoffer for at kunne udnytte et tilskud. Det kan eksempelvis ses med D-vitamin, som kræver fedt for at blive optaget i kroppen, samt glucosamin som kun virker i leddene, hvis det er bundet til en svovlforbindelse.
Læs også: Q10 – Kuren mod slap og syg hud
Foruden at råstoffer, sammensætning og tilskud og krop skal spille sammen, hvis der skal opnås en effekt, spiller selve produktionen også en afgørende rolle. Forskning viser, at tilskud baseret på samme råvarer, kan variere meget i kvalitet og optagelighed i slutproduktet, hvilket tilskrives produktionen. Her kan varme og iltning nemlig ødelægge råvarerne.
Så når man snakker om optagelighed er der flere parametre at kigge på. Råvarer, sammensætning, produktionsforhold og slutteligt kroppens evne til at nedbryde og omsætte næringsstoffer. Det er meget at holde styr på, og en god tommelfingerregel er derfor at undersøge, om der er lavet studier på specifikke tilskud, og effekten af dem derfor er videnskabeligt bevist.