Varme og fugtige fødder – fodsvampens favorit

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Fodsvamp er en meget almindelig form for svamp i huden. Men den er langt fra umulig at undgå. Det kræver dog, at man tager sine forholdsregler, og holder fødderne tørre.

På engelsk hedder fodsvamp athlete’s foot. Det er meget sigende, når man ser på, hvor svampen trives bedst: i varme og fugtige miljøer, såsom i træningssko, på badeværelsesgulve og i omklædningsrummene i fitnesscentre og svømmehaller. Uanset, om du har været meget barfodet hen over sommeren eller ej, så gavner det at være opmærksom på, hvor gode vilkår du giver svampen. Den er nemlig ikke sæsonbetinget, og alle kan få fodsvamp.

Læs også: Vær god ved dine fødder

Hvordan får man fodsvamp?

Svampen smitter via hudskæl, som vi naturligt efterlader ved alt, hvad vores hud berører. Dine fødder kan dermed få kontakt med svampen på vådt gulv, gennem håndklæder eller i fodtøjet, og mange andre steder.

Symptomerne på fodsvamp er ofte kløe og svie imellem tæerne, og huden kan være rød. Der kan også komme små revner, små blærer og skældannelse.

Stop smittespredningen

Hvis du har fået fodsvamp, kan du som oftest slippe af med den igen med en creme, som du kan få på apoteket. For at undgå at svampen blusser op igen og eventuelt spreder sig, er det vigtigt, at du bruger cremen efter anvisningerne – både i forhold til, hvor ofte du skal smøre, og hvor længe.

Mens du behandler fødderne for fodsvamp, gælder det også om at undgå at sprede svampen til andre overflader og mennesker. Der er en række ting, du selv kan gøre for at stoppe spredningen, som også efter behandlingen kan forebygge fremtidig fodsvamp.

Når du har været i bad, skal fødderne tørres med håndklædet til sidst eller med et separat håndklæde, så du ikke spreder svampen til andre kropsdele. Vask både håndklæder og sokker ved minimum 60°c – ellers dør svampen ikke.

Derudover bør du skifte mellem flere par sko, så de kan nå at blive helt tørre mellem hver gang, du bruger dem. Hvis du ikke kan få bugt med fodsvampen, kan det måske blive nødvendigt, at du smider det gamle par sko ud.

Læs også: Skru ned for fodsmerter

Hold fødderne tørre og forebyg fodsvamp

Det er vigtigt at have for øje, at selv efter du er sluppet af med fodsvampen, kan den efterfølgende befinde sig på overflader, du kommer i kontakt med. På den måde kan både du og andre få fodsvamp igen. For at undgå det, handler det grundlæggende om at holde fødderne tørre. Se i boksen ovenover, hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for en svampeinfektion.

Læs mere på apoteket.dk/svamp eller spørg på dit lokale apotek.

Hvad kan jeg gøre for at undgå fodsvamp?

  • Tør fødderne omhyggeligt efter hvert bad, især mellem tæerne. Hvis du døjer med fugtige fødder i øvrigt, kan du evt. bruge fodspray med antiperspirant eller talkum.
  • Skift strømper dagligt – og gerne oftere, hvis du sveder meget om fødderne. Brug desuden absorberende, ikke-syntetiske strømper af f.eks. bomuld.
  • Brug luftigt fodtøj, gerne sandaler så længe vejret er til det, så fugt og varme kan slippe væk.
  • Brug strømper i lukkede sko, og skift mellem flere par sko, så de når at blive helt tørre, inden du bruger dem igen.
  • Brug badesandaler på steder, der kan være særlige gunstige for svamp, f.eks. i svømmehallen, i omklædningsrummet eller sågar badeværelset, hvis I er mange om det.